25.6.08

Kijken mag, aankomen nietWat zie je op de foto boven dit stukje? Je ziet mij, dansend naast mijn vriendin M. Zij is onherkenbaar, en ik eigenlijk ook, behalve voor wie heel vertrouwd is met mijn, uhm, rondingen. Ik weet niet wie deze foto gemaakt heeft. Ik was op een feest, met zo’n 50 andere mensen, en zeker 10 van die mensen hebben in de loop van de avond de camera vast gehad. Ik zou al die mensen kunnen gaan vragen of ze het goed vinden dat ik deze foto op mijn blog zet. Maar ik heb zo’n idee, dat ze me uit zouden lachen. De meeste van hen zullen zich niet meer herinneren dat ze foto’s gemaakt hebben. Wie wil hier de credits voor krijgen?

Gisteren maakte een lezer me erop attent dat er een door mij gemaakte foto op een ander blog was verschenen. Ik ben er meteen naartoe gegaan en heb gemeld dat het mijn foto was – de volgende dag is de foto verdwenen en heeft de blogger een excuus gepost over het plaatsen van andermans foto’s. Vorige week nog vond ik een door mij gemaakte foto op het weblog van een respectabele Nederlandse blogger. Zo te zien maakt hij zelf (bijna) geen foto’s en gebruikt foto’s van anderen om zijn blog te illustreren. En dat zie je op veel blogs die meer informatie- dan beeldgericht zijn.

Als ik kijk naar de statistiekenteller van mijn blog, vermoed ik dat deze twee ‘incidenten’ maar het topje van de ijsberg zijn. Er wordt veel gegoogled op trefwoorden (de laatste weken zijn ‘macarons’ en ‘wilde perziken’ favoriet) maar zeker de helft van de bezoekers komt via een zoektocht op Google Images op mijn blog. En dat is niet zo gek, want als ik zelf bij Google Images ‘rabarber’ intik, krijg ik al op de eerste pagina 3 van mijn eigen rabarberfoto’s te zien. Of de luie blogger zonder camera zo’n foto dan ook gaat gebruiken, daar is (volgens mij) bijna niet achter te komen. De foto’s die je terugvindt op andermans blog zijn toevalstreffers. Of weet iemand een manier om als een detective het internet af te speuren, op zoek naar misbruik van je eigen plaatjes?

Is het eigenlijk wel misbruik? Of moet je vereerd zijn als iemand jouw foto mooi genoeg vindt om te gebruiken? Afgezien van copyright kwesties (en beeldrecht is volgens mij een ingewikkelde zaak) is er natuurlijk ook nog zoiets als fatsoen. Of netiquette, zoals internetfatsoen wel genoemd wordt.

Ik ga mijn foto’s niet van zo’n lelijk watermerkje voorzien. Iedereen mag mijn foto’s gebruiken als je vindt dat ze jouw verhaal illustreren op een manier zoals je dat zelf niet kunt. Ik ben vereerd als je een foto van mij mooi genoeg vindt om op je eigen blog te plaatsen. MAAR. Doe niet alsof je die foto, of erger nog het gerecht wat ik gefotografeerd heb, zelf gemaakt heb. Zet er gewoon bij hoe je eraan komt. Alle bloggers willen meer bezoekers, wat is het helemaal voor moeite om een linkje te maken of de naam van de fotograaf te noemen. Of ben ik nou heel naïef, en zijn foto’s op het internet vogelvrij? Bloggers van Nederland, wat vinden jullie ervan?

Morgen gaat het hier weer over eten. Met foto’s.

2 comments:

kattebelletje said...

Foto's zijn zeker niet vogelvrij, ik vind dat mensen toestemming moeten vragen, of tenminste netjes moeten doorlinken (als ze het niet vragen).

Je komt er niet zomaar achter. Ik zie soms pieken in zoekacties van mijn foto's op Flickr, en als je daar de link volgt kom je achter wat dingen. Maar veel blijft echt verborgen.

Soms ook wordt het wel netjes gevraagd. Zo is een foto van mij gebruikt voor een MasterCard site, en laatst nog een bij Pellegrino. Dat is dan wel weer egostrelend. Als iemand echter een blog gaat vullen met mijn foto en ook nog mijn verhaaltjes, zou ik razend worden.

Anonymous said...

Ik kom mijn foto's ook nogal eens tegen, en ook één keer op zo'n blog van een gerenomeerde schrijver, zonder bronvermelding. En laatst zelfs gewoon hele verhalen van mij mét foto's op een weblog dat alleenbestaat dankzij de blogs van anderen! Zij schrijven zelf helemaal niets maar pikken gewoon hele artikelen op. En dan ook nog met reclame erop. Toen ben ik even heel kwaad geworden en heb de mensen achter dat weblog een mail gestuurd. Dat heeft geholpen.

Iedereen mag mijn foto's gebruiken, maar dan wél met een bronvermelding. Voor commerciële doeleinden geef ik geen toestemming.
Dat heb ik ook duidelijk leesbaar op mijn weblog gezet. Ik hoop dat dat helpt. Je kunt natuurlijk nooit alles in de gaten houden.