22.5.08

De mooiste plannen

Deze week was de allereerste eetclub bijeenkomst in ons nieuwe huis. Keukentechnisch gezien, is het grote verschil met ons oude appartement dat we nu een half open keuken hebben – wat betekent dat ik tijdens het koken niet afgesloten ben van het gezelschap, dat ik de gesprekken aan tafel met een half oor kan blijven volgen en af en toe iets toepasselijks kan roepen van achter het fornuis. Het betekent ook dat je de puinhoop op het aanrecht blijft zien als je aan tafel zit. En het betekent dat als je iets frituurt, je de rest van de avond in een lichte walm moet verder dineren.. maar dat zijn allemaal maar kleine minpuntjes, die niet opwegen tegen het plezier van je niet alleen voelen, slovend in de keuken terwijl er vanuit de eetkamer lachsalvo’s opstijgen - iets waar ik in het oude buis nog wel eens last van had.
Liever een lichte frituurwalm dan eenzaamheid.

Dinsdag was een speciale eetclub, een thema eetclub, en een experiment. Marleen en ik waren allebei jarig geweest en daarom had ik bedacht dat het leuk zou zijn om het menu op te bouwen rond een paar van onze favoriete ingrediënten. Ik vroeg haar om 4 steekwoorden en bedacht er zelf ook 4. Het resultaat:

Boekweit
Aubergine
Grillen
Pecannoten
Rabarber
Geitenkaas
Roken
Aardappel

Meestal heb ik geen moeite met menu-planning, maar ik kwam er niet uit. Dagenlang tuimelden al deze woorden door mijn hoofd, en ik bedacht talloze menu’s om er dan achter te komen dat ik toch 1 of 2 trefwoorden gemist had. Ik vroeg zelfs eGullet om hulp en daar kreeg ik een paar goeie ideeën, die wel hielpen om de uiteindelijke gerechten vast te stellen.

Wat werd het?

- Toast met geitenkaas, gerookte aubergine en olijven rozemarijn tapenade

- Boekweit salade met munt en dille, rabarber en gerookte eendenborst

- Aardappel kroketjes met chorizo
- Gegrillde asperges en oesterzwammen met knoflook pancetta puree
- Bietjes salade met bieslook en balsamico

- Pecannoot citroentaartjes

Was het een succes?


De gerookte aubergine was fantastisch. Ik had hem in flinke stukken gesneden, bestrooid met zout en peper en daarna zo’n 25 minuten zachtjes gerookt in mijn Cameron rookoventje. De stukken waren een klein beetje verschrompeld maar nog steeds heel sappig, en de smaak was subtiel rokerig. Heerlijk met de zachte geitenkaas en de zoute knoflooktapenade.


De boekweit salade was iets minder succesvol. Het smaakte vooral heel erg gezond en deugdzaam – het soort eten wat je verwacht in een kuuroord, maar niet als eerste gang in een verwendiner. De rabarber was wel erg lekker – ik had dunne plakjes rabarber kort gepocheerd in een mengsel van witte wijn en suiker. Erbij eendenborst die ik ook weer zelf had gerookt in het rookoventje. Achteraf denk ik dat de verhouding niet goed was: er had meer eend moeten zijn en minder boekweit.

De gegrillde asperges met oesterzwammen en knoflook pancetta puree is een recept uit Paula Wolfert’s Slow Meditteranean Coooking, zoals te verwachten was dit weer een topgerecht. De asperges worden gegaard op de grillplaat, de oesterzwammen hard gebakken in een koekenpan, en dan gaan er een paar eetlepels pancetta puree doorheen – spek gepureerd met eendenvet en knoflook. De aard-appelkroketjes bestonden uit aardappelpuree, kleine stukjes knapperig gebakken chorizo, en stukjes hardgekookt ei. De kroketjes waren een triomf, helaas is het me na het stressvolle gefrituur niet gelukt een behoorlijke foto te maken van asperges of kroketjes!


Toe: kleine pecannoot citroentaartjes. Een bewerking van een taartrecept uit Damon Lee Fowlers New Southern Cooking, omdat ik het zo leuk vindt om klein individuele taartjes te serveren (ook een goede methode om niet teveel taart te eten trouwens). Deze waren bijzonder goed gelukt: een zoete, boterige pecanvulling die contrasteert met een flinke hoeveelheid citroenrasp en –sap.

Eigenlijk was bijna alles lekker, dus, en tóch had ik het gevoel dat het als menu niet helemaal klopte. Dennis zei dat het iets te gezocht en bedacht was allemaal, en dat is misschien wel zo. Aan de andere kant, er is altijd een 'begin' van je menuplanning (een seizoensgroente, iets wat je leest of ziet) dus waarom zou dat 'begin' niet 8 trefwoorden kunnen zijn?

No comments: