29.4.08

Lui zoet


Nou ja, lui.. Op mijn verjaardag hoefde ik niks meer te bakken, maar dat was dan omdat ik al een week lang elke avond wél iets gebakken had, en liefdevol in ziplock zakjes had gevouwen, en in de vriezer had geborgen. De ochtend van mijn feestje hoefde ik alleen maar al die zakjes tevoorschijn te halen en voila, ´s avonds was er een indrukwekkende stapel zoete heerlijkheden. Het enige wat ik niet invroor waren kattebelletjes kokosmakronen (ik maakte ze met limoenrasp, ze waren heerlijk).

Onder ons gezegd: brownies zijn half bevroren bijna nog lekkerder dan op kamertemperatuur, vooral als je ze precies goed gebakken hebt en ze van binnen nog lekker gooey (hoe vertaal ik dat?) zijn.

Het recept voor deze brownies komt uit Dorie Greenspan´s Baking: From My Home to Yours waarover ik al eerder enthousiast berichtte. Maar liefst 12 brownie recepten staan er in het boek. Dit recept heet Tribute to Katherine Hepburn brownies. Mevrouw Hepburn schijnt de volgende wijze levenslessen uitgedeeld te hebben: geef nooit op, blijf jezelf, en doe nooit teveel bloem in je brownies.

Dorie´s recept heeft pecannoten en pure chocolade als toevoegingen aan het browniebeslag, ik gebruikte voor de ene lading zoute pinda´s, voor de andere witte chocola en hazelnoten. En omdat ik altijd de grootste moeite heb een vierkant massief brownieblok in mooie gelijkmatige stukjes te snijden, bakte ik het beslag in een muffinvorm. Groot succes: elegante, kleine, een-persoonsbrownies!

Voor 12 kleine brownies

120 gram zachte boter
50 gram cacaopoeder
50 gram bloem
snuf zout
2 theelepels instant espressopoeder
2 grote eieren
125 gram suiker
200 gram witte chocolade met hazelnoten, in stukjes gehakt


Verhit de oven voor op 175 C.
Beboter en bebloem de muffinvorm. Als je vertrouwen hebt in het anti-aanbak effect van je vorm kun je het hierbij laten, ik heb voor de zekerheid elke uitsparing bekleed met een klein cirkeltje bakpapier.
Meng in een kom de bloem met het zout.
Smelt de boter in een pannetje. Als het begint te smelten, de cacaopoeder en het espressopoeder erbij doen. Goed roeren tot de boter helemaal gesmolten is (boter niet laten bruisen of bruin worden). Van het vuur af halen en een paar minuten laten afkoelen.
Met een garde 1 voor 1 de eieren erdoor mengen. Dan de suiker erbij (niet te fanatiek mengen) en tenslotte eerst de bloem, en dan de chocolade erdoor mengen. Nét genoeg roeren om een homogene massa te krijgen.
Verdeel het beslag over de 12 gaten van de muffinvorm en bak ca. 15 minuten. Ze mogen in het midden nog een beetje zacht zijn (gooey!) - aan de levenslessen van Katherine Hepburn zou ik willen toevoegen: bak je brownies nooit te lang.
Even in de vorm af laten koelen, dan met een mes uit de vormpjes wippen. Eet warm, op kamertemperatuur of half bevroren - ze zijn in elke toestand verukkelijk.

No comments: