29.3.08

Koekjes voor RiemerVandaag zou mijn vriendin Marleen langskomen met haar zoontje van 3, om ´het huis te bekijken´. Gisteravond om 9 uur ging de telefoon:

‘Met Marleen. Mag ik een hele brutale vraag stellen?’
‘Natuurlijk! Graag.’
‘Jij hebt maanden geleden tegen Riemer gezegd dat je een keer koekjes met hem zou gaan bakken. Nu heb ik hem verteld dat we morgen naar jou toe gaan, en...'
'Hij wil koekjes bakken?’

Ik heb wel slechtere excuses verzonnen om 'zomaar' een bak koekjesdeeg in elkaar te draaien. Als een 3-jarige fan niet kan wachten om met je in de keuken te staan, hoe kan je daar dan nee tegen zeggen?

Riemer had een tas vol met speelgoed bij zich (voor als het koekjesbakken hem zou gaan vervelen), maar die tas is niet open geweest. We hebben koffie gedronken, deeg gemixt, grote happen beslag naar binnen gewerkt, in spanning naar de kookwekker gekeken tot de koekjes klaar waren, ongeduldig gewacht tot ze genoeg waren afgekoeld, en koekjes gegeten. Dorie Greenspans Allerbeste Chocolate Chip Cookies, met een paar kleine aanpassingen om ze extra kind-vriendelijk te maken, waren zoals altijd een groot succes. Een kind kan koekjes bakken…

lekker met je handen
deeg is misschien lekkerder dan koekjes..
en het eindproduct mee naar huis!

140 gram bloem
½ theelepel zout
1/3 theelepel baking soda
100 gram zachte boter
100 gram gewone suiker
50 gram donkere basterdsuiker
1 groot ei
50 gram havermout
150 gram chocolade (ik had 100 gram witte en 50 gram melk), in stukjes gehakt

Verhit de oven voor op 180 C en bekleed en bakplaat met bakpapier.
Meng de bloem, zout en baking soda door elkaar in een kom.
Doe de zachte boter in een andere kom en Roer deze met de mixer zacht en schuimig. Doe de suikers erbij, nog een paar minuten mixen, en mix dan het ei erdoor.
Meng tenslotte het bloemmengsel erdoor (niet te lang meer mixen), en dan de chocolade en de havermout.
Schep bergjes van het mengsel op de bakplaat, laat voldoende ruimte tussen de deeghoopjes. Bak 8 minuten, als ze dan nog erg zacht zijn nog 1 of 2 minuten bakken. Ze moeten goudbruin aan de randjes zijn en net gestold in het midden. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat, en schep ze dan met een spatel op een rooster om ze verder af te laten koelen.

1 comment:

Unknown said...
This comment has been removed by the author.