15.5.07

Oh, Dorie!Ik ben verliefd. Ja, zo voelt dat soms als je een nieuw kookboek, een nieuwe auteur hebt ontdekt. Sinds ik dit boek voor mijn verjaardag kreeg ligt het op mijn keukentafel groot, dik, glanzend en mooi te zijn. Ik kan mijn ogen er niet vanaf houden en blader erin wanneer ik maar kan. Bij het ontbijt, ’s avonds als ik wacht tot het pastawater kookt. Voor het slapengaan, nog éven.. en als het niet zo zwaar was, nam ik het mee naar bed.
Echte Liefde.

Dorie Greenspan werkte met beroemdheden als Julia Child en de Franse meesterbanketbakker Pierre Hermé. Nu schreef ze dus haar eigen boek, over zoetigheid en bakplezier: Baking: from my home to yours.
De titel dekt de lading perfect. Dit zijn geen ingewikkelde restaurantdesserts. Dit zijn huiselijke cakes en taarten, van het soort dat je op een regenachtige zondagmiddag wilt gaan bakken. Koekjes die je huis vullen met de hartverwarmende geur van warme suiker en smeltende boter.Sinds ik het boek in huis heb, heb ik gemaakt: koffie-kardamomcake, zout&peper chocolade koekjes, gember/limoenkoekjes, chocolade vanillepuddinkjes en gemarmerde chocolade cheesecake. Alles in anderhalve week, niet slecht voor iemand die eigenlijk altijd nogal nerveus wordt van bakken. Dorie’s recepten werken. Ze vertelt hoe het beslag eruit moet zien, dat je niet in paniek moet raken als het geschifte klontjes vertoont, hoe het moet voelen, ruiken. Ze neemt je bij de hand en leidt je door het recept, zoals je zou willen dat je moeder je bakken had geleerd.

Op eGullet is al maandenlang een topic actief over sit boek. Dorie Greenspan is zelf lid van eGullet en neemt regelmatig deel aan die discussie. Uit dat topic, en uit haar eigen weblog blijkt nog meer dan uit de receptenintro’s haar innemende persoonlijkheid. Niet alleen staat ze met beide benen op de grond, ze staat ook heel dicht bij haar publiek. Ik denk dat het uniek is dat een beroemd auteur zich zo tot haar fans verhoudt. Ze is zo enthousiast en gedreven maar toch bescheiden en ‘gewoon’ dat je wel van haar moet houden.Een geweldig boek dus. Met 1 heel klein, minuscuul minpuntje. Het is een Amerikaans boek. Dat betekent dat de Amerikaanse muffins, cobblers en biscuits een beetje oververtegenwoordigd zijn. Geen echt probleem als je net als ik van dat soort baksels houdt. Groter minpunt is het Amerikaanse maatsysteem – je moet met cups en botersticks werken, toch echt onhandig voor iemand die nerveus wordt van bakken en die liever accuraat zou willen wegen. Maar je went eraan. Koop een set Amerikaanse maatbekers en leef je uit met dit boek! Je krijgt er geen spijt van.

3 comments:

Karen Baking Soda said...

Absoluut niet! Geweldig boek en een geweldig mens, aardig, hartelijk en met oprechte belangstelling.

arrisje said...

Je hebt me overtuigd Ik ga dat boek nu bestellen :)

arrisje said...

Ja ik heb het hoor, heb het gekocht op ebay voor $12.00 :)