19.4.10

Rabarbertaart, oftewel lentegeluk




Ik kocht twee achtereenvolgende dagen rabarber bij twee verschillende winkels. De eerste was de kas-variant, zacht en zuur en fluorescerend roze (mijn favoriete ontbijt met wat volle yoghurt), de tweede was, volgens mij, al van de koude grond - groener, donkerder, dikker. Van de tweede portie maakte ik een stevige, zoete, naar vanille geurende compote die vervolgens de vulling werd voor de simpele jam taart die deze week tevoorschijn kwam bij smitten kitchen, die het bij David Lebovitz vandaan haalde, die weer geinspireerd was door The Wednesday Chef, die een variant van het recept las bij Maggie Barrett in de NY Times, en deze Maggie haalde het idee helemaal uit Toscane, waar ongetwijfeld versies van taarten met maismeel en jam al eeuwen rondzwerven. Pfff. Hier dus mijn versie.





De zanderige, boterige korst combineert fantastisch met de rabarber. Ongetwijfeld is dit ook een heerlijke taart met wat voor fruitjam dan ook, maar voor mij was het vandaag een nieuwe, ongelooflijke lekkere manier om rabarber te laten stralen.
Makkelijk, ook: ik ben sowieso een fan van taarten waar geen deegroller aan te pas hoeft te komen!




Rabarbertaart

Voor de compote (maak deze een dag van tevoren):
450 gram rabarber (schoongemaakt gewicht), gesneden
200 gram suiker
het merg van een vet vanillestokje
2 eetlepels sinaasappelsap

Doe alles bij elkaar in een pan en breng aan de kook. Laat een half uurtje op middelhoog vuur koken, en laat de compote dan afkoelen. Zet hem een nachtje in de koelkast.

De volgende dag, maak je het deeg:
210 gram bloem
70 gram maismeel
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
125 gram zachte boter
100 gram suiker
1 ei, heel
1 ei, gesplitst
1 eetlepel suiker
2 eetlepels geraspte kokos
een taartvorm van 23 c. doorsnee, ingevet

Meng in een kom de bloem, maismeel, bakpoeder en zout.
Meng in een andere kom de zachte boter met de 100 gram suiker tot je een romige massa hebt. Voeg het hele ei toe en de dooier van het andere ei (wit bewaren). Roer tot de eieren zijn opgenomen. Meng dan de droge ingredienten erdoor tot je een samenhangend deeg hebt.
Vorm 1/3 van het deeg tot een dikke worst en pak die stevig in plastic folie. Leg deze een half uur in de vriezer of een uur in de koelkast.
Druk de rest van het deeg in de taartvorm, bekleed ook de randen. Waarschijnlijk moet je af en toe je vingers een beetje vochtig maken met koud water om te voorkomen dat het deeg aan je vingers plakt. Zet de beklede taartvorm een half uur in de vriezer of een uur in de koelkast.

Als je klaar bent om te bakken: Verhit de oven voor op 190 C. Neem de taartvorm uit de vriezer. Schep de rabarbercompote erin. Neem de deegworst uit de vriezer en snijd er plakjes van, en gebruik deze om een ´deksel´op de taart te maken. Het is niet erg als er hier en daar wat rabarber tussendoor piept. Klop het achtergehouden eiwit los met een scheutje koud water en bestrijk hiermee de taart. Bestrooi met de suiker en kokos.

Bak ca. 30 minuten.

5 comments:

RachelD said...

Klary,

I don't know HOW I missed this yesterday, for I thought of you fondly when I read this:

http://littlecomptonmornings.blogspot.com/2010/04/rhubarb-maple-syrup-eggs-spring-at-last.html

on another blog which I also enjoy.

I've not been too familiar with cooking rhubarb, as there was none in any of the Southern gardens I knew, but just the IDEA of it as you and Jane both prepare it---divine, and I'm going marketing SOON for some, whilst the weather is still cool enough for a hot pie.

talhajt said...

heeey.

Ik heb net de taart gemaakt.
Met aanpassingen natuurlijk (die neiging heb ik!)
ik had wat meer rababer en heb het met wat water gecompoot.

verder heb ik griesmeel ipv maismeel gebruikt. Zowel de fijne als de grove.

Heerlijk!
Ontzettend leuk idee.

Klary Koopmans said...

talhajt, leuk! met griesmeel wordt het een soort basbousa, toch? ben ik ook dol op.

talhajt said...

Nee. Gewoon een taart maar dan met griesmeel en omdat ik ook de wat dikkere griesmeel gebruikt heb, werd het wat knapperiger.

Ik dacht, ik kom weer eens langs hier omdat ik weer eens zin heb in rabarber!

Leuke blog!

volkstuinvlooiendijk said...

Ik heb m ook gemaakt met alleen zelfrijzendbakmeel en wat meer kokos denk ik. Rabarber was op de gok maar het vulde de taart compleet. Heerlijk! Voor herhaling vatbaar.