4.4.09

Voor wie warmte nodig heeftAmsterdammers worden altijd een beetje gek, die eerste lentedagen. En ik deed er met volle overgave aan mee: ik zat in het park en op terrasjes, dronk gewone biertjes (iets wat ik eigenlijk alleen doe bij mooi weer, in de zon), liet de voorjaarszon mijn bleke wangen lichtrood kleuren, en genoot van mensen, gesprekken, gezelligheid - niet dat dat er allemaal niet is in de winter - maar die collectieve gemeenschappelijke voorjaarsgekte is aanstekelijk, en hartverwarmend, en opwindend.

Maar vandaag was het grijs en kil, en moest de warmte ergens anders vandaan komen. Sudderlapjes, paddestoelen, knolselderij, prei. De smaken van de herfst, meer dan welkom op 4 april.Stoofvlees met gort, eekhoorntjesbrood en prei

in een meergangenmenu voldoende als hoofdgerecht voor 4 personen

1 pond magere runderlappen of sukadelappen
2 flinke uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
een flinke klont boter
peper, zout, een snuf gedroogde tijm
1 dikke prei, gewassen en in ringen
100 gram gort
1 eetlepel balsamico azijn
gehakte peterselie

Snij het vlees in reepen en bestrooi met zout en peper. Week de paddestoelen in ruim kokend water een minuut of 10, snij ze daarna klein (weekwater niet weggooien.)
Verhit de boter in een stoofpan en bak hierin het vlees aan. Doe de ui en knoflook erbij en de tijm, en bak nog zo´n 5 minuten tot de ui zacht begint te worden.
Doe de paddestoelen erbij en het paddestoelen weekvocht (voorzichtig gieten zodat het eventuele zand in het bakje achterblijft). Zet het vuur laag en laat het vlees heel zachtjes sudderen tot het mals is, zo´n anderhalf a 2 uur.

Doe dan de prei en gort erbij en nog wat water, het moet niet te soep-achtig zijn maar de gort heeft vocht nodig om te garen. Laat nog een half uur zachtjes sudderen tot de prei boterzacht is en de gort gaar. Roer dan de balsamico azijn erdoor, proef op zout en peper, en bestrooi tenslotte met wat fijngehakte peterselie.

Wij aten er geroosterde knolselderij bij, knapperig brood zou ook lekker zijn, of geroosterde wortel of (zoete) aardappel.

1 comment:

racheld said...

In all my Southern culinary vocabulary of dibs and dabs and clops and pinches, of choppings and renderings and roux, there is no word so evocative of the actual DOING of the work as "gesnipperd."

I just LOVE that!!!

And the dish looks wonderful, too.