7.4.09

Poëzie en Pizza


Und wieder rauscht mein tiefes Leben lauter,
als ob es jetzt in breitern Ufern ginge.
Rilke


Vorig jaar om deze tijd had ik de lente blues. Niet dat dat zo ongewoon is voor mij. Ik verlang nooit naar de lente zoals ik naar de herfst verlang (knisperend koude ochtenden en vallende bladeren en energie die zich naar binnen keert), maar vorig jaar, in april, waren de blues sterker dan anders, waarom weet ik eigenlijk niet. In ieder geval kan ik nu rapporteren dat de lente van 2009 me een stuk beter bevalt, en dat ik deze lente tegemoet ga zoals het hoort: met een open hart en open ogen.

Er zijn nog steeds genoeg dingen om uit te zoeken en me druk over te maken, kwesties die behandeld moeten worden, en er is natuurlijk de steeds aanwezige Angst voor Veertig (die weliswaar iets minder is geworden nu ik er al maanden ongeremd over klaag tegen een ieder die het maar horen wil). Maar verder: de dingen vallen. Sommige dingen vallen op hun plaats, andere komen terecht op onverwachte, maar bijzondere en mooie plekken. En ik zit er tussen, en kijk.

Er zijn ook prozaïscher lente-zaken. Met een hogedrukspuit het balkon zomerklaar maken (en dan de volgende dag ramen lappen, want dat kun je na een hogedrukspuit-sessie écht niet meer uitstellen). Het balkon was gisteren smetteloos, de tafel en stoelen ontdaan van groene aanslag en zó uitnodigend om te gaan zitten en buiten te eten. En als er iets is wat buiten nog lekkerder smaakt dan binnen, is het pizza. Helaas was het nog net iets te fris voor dat magische moment, het eerste balkondiner. Desalniettemin was dit, volgens Dennis, "misschien wel de allerbeste pizza die je ooit gemaakt hebt."
"Pff, dat heb ik je al vaker horen zeggen."
"Nou, dat kan toch? Dat je gewoon steeds beter wordt?"

Dat spreek ik dan maar niet tegen.


Deze pizza ontstond uit een verlangen naar finocchiona, Toscaanse salami met venkelzaad. Geen tijd om het echte product ergens vandaan te halen, dus maar een subsituut gefabriceerd.


Beleg voor 2 flinke pizza's, voldoende voor 4 personen

tomatensaus:
1 kleine ui, fijn gesnipperd
1 blik tomatenblokjes
zout, olijfolie

verder:
200 gram mager rundergehakt
1 ei
1 theelepel venkelzaad, fijngestampt in de vijzel
peper, zout, een snufje tijm
1/2 theelepel chilivlokken
1 teen knoflook, fijngewreven met wat zout
iets minder dan een 1/2 bakje mascarpone
een handje grofgeraspte parmezaan
een flinke hadvol verse basilicumblaadjes
een beetje olijfolie

Maak de tomatensaus: verhit wat olijfolie in een pannetje en fruit hierin de ui glazig. Doe de tomaat erbij, zout en peper, en laat zo'n 20 minuten pruttelen tot je een mooie dikke saus hebt.

Maak het intussen het gehakt aan met ei, peper/zout, venkelzaad, knoflook en chilivlokken. Zet koel weg tot gebruik.

Als het tijd is om de pizza te bakken: Smeer de saus over de uitgerolde pizazabodems. Verdeel klontjes van het gehaktmengsel over de pizza's en vervolgens kleine klontjes mascarpone.

Bak in een zo heet mogelijke oven ca 10-15 minuten tot de bodem goudbruin is.
Bestrooi vlak voor het serveren met de grof geraspte kaas, druppel er een sliertje olijfolie overheen, en beleg als laatste met de verse basilicum.

7 comments:

RozeMarijn said...

Wat een leuk één-tweetje. ;)

Je geeft geen recept voor je pizzabodem, toch? Ik wilde opzoeken welke verhoudingen je gebruikt, want hij lijkt veel dikker dan die ik altijd maak.

Klary Koopmans said...

ik gebruikte een nieuw (amerikaans) recept: 2 cups bloem, 1 1/2 theelepel gist, 2 eetlepels olie, ca. 200 ml handwarm water, zout. het bijzondere was: 5 minuten kneden, dan een kwartier laten rusten, nog 5 minuten kneden, dan een uur laten rijzen, weer 5 minuten kneden, nog een uur laten rijzen.
Hij lijkt op de foto overigens een stuk dikker dan ´ie was.

Klary Koopmans said...

dat was overigens voldoende voor één flinke pizza...

Anonymous said...

Hallo Klary,
Slagerij de Wit in de Wakkerstraat heeft erg lekkere venkelworstjes.
Groet,
Josée

Klary Koopmans said...

Josée, ik kom helaas veel te weinig bij De Wit.... net iets te ver weg, meer dan een half uur fietsen...

granuaile said...

Italie? foto is gemaakt vanaf de Pont du Gard. ;)
ik ga er altijd zwemmmen...

Klary Koopmans said...

het is inderdaad de Pont du Gard, in de Provence.. prachtig daar!