31.12.08

Kinderspel


Ach, laten we niet te moeilijk doen, deze laatste dag van het jaar. Jaaroverzichten, goede voornemens, wie heeft ze nodig? We gaan gewoon bananenmuffins maken met een peuter die zegt waar hij zin in heeft. Geen schuldgevoel of plichtsbesef, daar kan ik nog wat van leren. Sluipt daar toch weer een goed voornemen naar binnen? Snel, verwarm de oven voor, prak een banaan, en geniet over een half uur van de geur van versgebakken cakejes. Een kind kan muffins bakken.


Bananen honing muffins (naar het recept van Nigella Lawson uit How To Be A Domestic Goddess)

2 rijpe bananen
30 gram boter
2 volle eetlepels honing
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel bicarbonaat
1 theelepel kaneelpoeder
150 gram bloem
een snuf zout
om ze op te leuken: rozijnen, eventueel stukjes chocolade, gedroogde cranberries zou ook lekker zijn, of stukjes walnoot bijvoorbeeld. Wij voegden vandaag alleen een paar handjes rozijnen toe.

Verhit de oven voor op 190 C.
Prak de bananen fijn. Leuk werk voor kinderen van alle leeftijden.
Doe de boter en honing in een klein pannetje en verwarm op middelhoog vuur tot de boter gesmolten is.
Roer in een kom de bloem, bakpoeder, bicarbonaat, kaneel en zout door elkaar. Meng het (enigszins afgekoelde) boter-honingmensel en de geprakte banaan erdoor. Niet te enthousiast mengen, daarvan krijg je taaie platte muffins. Schep eventuele extra ingredienten zoals nootjes, rozijnen etc er ook luchtig door. Het mag een beetje klonterig mengsel blijven.
Schep het beslag in papieren muffinvormpjes die je in een muffin bakvorm hebt gezet. Wij haalden 11 muffins uit het beslag, maar 9 of 10 was beter geweest, dan hadden we mooiere bol gerezen muffins gehad.
Bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.



bedankt Toon!

2 comments:

elizabeth said...

WHERE in NL did you find bicarbonat?
I bought some from a woman who owns a small shop (now closed) - and will have some sent from the U.S. soon. That is what keeps me from making banana bread/muffins - this recipe... :( I know, I can double (triple) the baking poeder - but they just don't taste the same.

FOund you when looking for a recipe for Jan Hagels, and found your archives on Dutch baking/cooking!

eko

Klary Koopmans said...

Hi elizabeth, I buy my baking soda at toko´s or international foodstores. Try Turkish, Moroccan or Surinamese shops, they probably have it!