20.7.10

Hamburg Trivia
- Het huis met de opzichtige muurschildering, daar woonde ik dus, toen. Destijds waren de muren grauwgrijs met scheuren.

- In Hamburg draagt bijna niemand Birkenstocks. Wel zag ik de grootste Birkenstock winkel óóit.

- Ook leggings zijn stukken minder alomtegenwoordig dan in Amsterdam. De lagekruisbroek daarentegen zag ik helaas veelvuldig.- Currywurst is lekker, op een ontzettend foute manier.

- Duitsers drinken de hele dag door een drankje genaamd Schorle. Ik zou dit graag zo spoedig mogelijk op de Nederlandse terrassen ingevoerd zien, zeker nu het nog mooi weer is. Vruchtensap, aangelengd met mineraalwater, geserveerd in een reuzenglas met ijsblokjes. Mijn favoriet: Rabarber Schorle.
Trivia trivia: het woord komt van Schorlemorle, wat weer iets van doen zou hebben met het Nederlandse woord schorriemorrie. Zie voor meer schorle weetjes de Duitse Wiki, hier

- Ook lekker: Bionade. Ik betwijfel of dat hier een succes zou kunnen worden: het is een frisdrank, maar bepaald niet zoet. Sowieso lijken Duitsers meer van zuurtjes en bittertjes te houden dan Nederlanders (grove generalisatie, ik weet het).- In juli en augustus heeft vrijwel elk restaurant wel een gerecht met cantharellen op de kaart. Ik ben verzot op cantharellen. Zo lekker als ze zijn, zo leuk is het om het Duitse woord voor cantharellen uit te spreken: Pfifferlinge.

- Als je aankomt bij een restaurant waarvan de tafels verdekt staan opgesteld achter een beachbar met nepzand, blèrende muziek, loungekussens, dunne meisjes op naaldhakken die fluorescerende cocktails drinken, dan weet je eigenlijk, dat het niet meer goed komt. Als je dan op het menu dit soort pretentieuze borstklopperige onzin aantreft: "As this dish contains less oil, great skill and accuracy is required in preparing a dressing such as this. Here the chefs at IndoChine are able to demonstrate they have the skill to reproduce this dish which is famous in the old Laotian capital of Luangphrabang.", dan begin je het ergste te vermoeden. Na de eerste hap weet je het zeker. Boosmakend, treurigmakend eten.

- Duitse wijn is heerlijk. Hefeweizen ook.

- 4 cocktails is te veel. 1 cocktail is te weinig.

- Tot slot, fotoreportage van het beste diner in Hamburg, bij Nil. Alles klopte: vriendelijke bediening, die slokjes liet proeven van de open wijnen zodat ik kon kiezen welke me het beste beviel, zonnig, kleurrijk, creatief eten, een rustige en romantische binnenplaats onder parasols en wijnranken.

Eendelever parfait met brioche en rabarber compote, bollito misto met salsa verde, gebakken zeewolf met aardappelsalade, saffraan en zwart zout, bosbessen polenta taartje met anijsijs.

7 comments:

MEM said...

Great post. Great pictures! You would not believe how long I spent on this comment.

MEM said...

Also: De Avondmarkt has Bionade. Those really are great pictures.

Klary Koopmans said...

thanks. it's a very photogenic city! i think you would like it htere too.

klarakapucine said...

Dank Klary, insgelijks. Ik stap nu op de trein naar Hamburg. (virtual)Normaal gesproken was ik never nooit op het idee gekomen.

superheidi said...

Wauw, geen leggings, geen Birkenstocks, maar wel Currywurst en goede wijn. En uiteraard Schorle! Thuis helemaal mijn drankje.

Weinschorle kan ik ook aanbevelen en wat dacht je van een Radler, bier met limonade (Clara op z'n Spaans)? Geniale drankjes voor hete dagen.
Ach, Duitland, ik moet weer eens gauw!

Volg je blog met interesse en regelmaat. Veel 'yum'!

Klary Koopmans said...

bedankt superheidi!

Saskia said...

Hier in België vind je op verschillende plaatsen Bionade hoor, in allerlei smaakjes.