2.2.10

Dronken lapjes

 Eén van de grote voordelen van een dagje thuis werken is dat je smiddags een pan sudderlapjes op het vuur kunt zetten, en vervolgens elk half uur bij wijze van RSI preventie kunt opstaan om in de pan te roeren. Mijn bureau staat in de keuken en zo zat ik urenlang in de heerlijke, bedwelmende geuren van rundvlees dat zachtjes gaarstoofde in bier en mosterd.. . De regen die tegen de ramen zwiepte kon me niets schelen: ik hoefde de deur niet meer uit en was verzekerd van een troostrijk diner.

De wortel en het bier zorgen voor een rijke, vrij zoete saus: gebruik genoeg peper en zout om de smaken in balans te brengen.

Sudderlapjes met wortel en La Trappe
Hoofdgerecht voor 2 personen, met restjes

600 gram sukadelapjes, in grote stukken, op kamertemperatuur
2 eetlepels bloem vermengd met een theelepel zout en een theelepel gemalen zwarte peper, in een diep bord
1 grote ui, gesnipperd
1 grote winterpeen, in niet te kleine stukken gesneden
1 flesje la Trappe Tripel bier
1/2 theelepel gemalen piment
een snufje gedroogde tijm
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel balsamico azijn
peper en zout
20 gram boter

Wentel de stukken vlees door de gekruide bloem. Verhit de boter in ee grote braadpan en bak hierin in gedeeltes de stukken vlees om en om, op middelhoog vuur, goudbruin.
Neem het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven vet de ui en de wortel even aan tot ze beginnen te kleuren. Doe de piment en tijm erbij. Blus af met het bier, doe het vlees terug in de pan en laat op heel laag vuur (gebruik een vlamverdeler) zachtjes sudderen tot het vlees zacht is (mijn lapjes stonden zo'n 2 1/2 uur op). Roer de mosterd en balsamico azijn door de saus en breng op smaak met zout en peper.

Serveer met aardappelpuree of polenta. of snijd een paar aardappels in blokjes en laat deze in de saus garen voor een nóg makkelijker eenpansmaaltijd.

 
Posted by Picasa

No comments: