17.2.10

Capsicum Kip

capsicum chicken

De naam van dit gerecht verzon ik omdat er maar liefst 3 verschillende capsicum ingredienten in verwerkt zijn: verse gele paprika, Turkse rode paprika pasta, en Spaanse gerookte paprikapoeder. Het idee (maar ook niet meer dan dat) van ´kip gestoofd met peulvruchten´ kwam van deze blogpost van de Wednesday Chef, de inspiratie kwam verder van een plotseling verlangen naar kikkererwten.

Wat kan ik er verder over zeggen, dan dat het één van de lekkerste dingen was die ik tijden maakte óf at, en dat ik al na 2 happen dacht: dit wil ik voor anderen maken! - wat toch altijd een soort lakmoesproef is voor de geslaagdheid van een gerecht.

capsicum chicken

De kip wordt supermals, de kikkererwten zijn aards en nootachtig, en de gerookte paprika geeft het een exotisch en mysterieus accent.

Eet het met bulgur, rijst of brood (je hebt een bedje nodig voor de goddelijke saus).

Capsicum Kip

voor 2 personen
4 flinke kipdrumsticks
1 eetlepel gerookte paprika poeder
1 theelepel gedroogde tijm
1 blik kikkererwten, uitgelekt
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 kleine gele paprika, in kleine blokjes
1 eetlepel turkse rode paprika pasta
2 dl. lichte kippenbouillon
sap van een halve citroen
peper, zout
olijfolie, boter
een paar handjes verse koriander

Wrijf de drumsticks in met paprikapoeder, tijm en zout.
Verhit een eetlepel boter en een eetlepel olie in een braadpan met deksel. Bak de drumsticks op middelhoog vuur om en om bruin. Neem ze uit de pan. Bak in het achtergebleven vet de knoflook, ui en paprika een paar minuten. Roer de paprika pasta erdoor. Doe de kikkererwten erbij en de bouillon. Roer even door tot de pasta goed is opgelost. Leg de kip er bovenop, Doe het deksel op de pan en stoof op heel laag vuur ca. 35 minuten of tot de kip gaar en botermals is.
(Als de saus erg dun is, de kip uit de pan nemen en op hoog vuur de saus wat inkoken.) Roer het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper, en strooi er rijkelijk grofgehakte verse koriander over.

4 comments:

esther said...

Klinkt goed.

Alleen, capsicum kip klinkt zo scherp, en volgens mij is het dat helemaal niet, toch? Overgehaalde paprikakip, misschien?
In het Engels is het al helemaal moeilijk om er wat anders van te maken.

En... Turkse rode paprika pasta? Is dat ajvar, of wat anders? Er zijn hier genoeg Turkse winkels, en ik wil vanavond toevallig ook een recept maken waar dat eigenlijk in moet, vandaar. Dit recept van jou moet maar even wachten tot al m'n kool op is.

Klary Koopmans said...

nee echt scherp is het niet. Die pasta is in potten te koop bij Turkse winkels, je hebt een pittige en gewone variant, ik koop altijd de gewone. Het is een soort tomatenpuree, maar dan van paprika, zonder toevoegingen (in ajvar zitten volgens mij ook andere ingredienten?

esther said...

Ik heb de paprikapasta gevonden - typisch toch dat je in een winkel altijd over alles wat je niet denkt te gaan gebruiken heenkijkt.

Het was vast ook goed gegaan met ajvar - het voornaamste verschil is 12% aubergine, dat lijkt me overkomelijk.

Klary Koopmans said...

Mooi! Die pasta is echt heel handig, ik doe vaak een lepel door saus of soep ipv tomatenpuree.