Thuis werken heeft vele voordelen. Elk van die voordelen heeft, natuurlijk, zijn keerzijde.
Je kunt in je oudste spijkerbroek en met rare speldjes in je haar aan je bureau gaan zitten. Niemand ziet je immers.
keerzijde: Niemand ziet je. Jij ziet niemand.
Je kunt je lunchpauze doorbrengen op de sofa, met
zoiets en de Mad Men dvd.
keerzijde: Voor je het weet ben je 2 afleveringen verder, heb je zin in whisky, en is er al 80 minuten niets nuttigs uit je handen gekomen.
De keuken en de koelkast zijn heel dichtbij.
keerzijde: Een caffeine overdosis is, anders dan je zou denken, niet bevorderlijk voor de productiviteit.
Je kunt je ongegeneerd uitrekken, gapen zonder een hand voor je mond te houden, tussendoor anti-rsi rekoefeningen doen. Maakt niet uit, niemand ziet je.
keerzijde: Niemand ziet je. Jij ziet niemand. De hele dag niet.
Je kunt je favoriete blogs en je email checken op updates, zo vaak als je maar wilt.
keerzijde: Je kunt je favoriete blogs en je email checken, zo vaak als je maar wilt.
Er is één voordeel waar geen nadelige keerzijde aan zit. Als je thuis werkt (en al helemaal als je bureau, zoals in mijn geval, IN de keuken staat) kun je tijdens je werkdag geweldig slow food klaar maken, zodat je op een gewone doordeweekse avond iets kunt eten wat anders is voorbehouden aan luie zondagen (of aan zeer goede planners - je kunt natuurlijk de ene avond, na de snelle hap, een stoofpot klaarmaken en die de volgende dag na het werk opwarmen. Maar op de een of andere manier heb ik bijna nooit zin om op 1 avond 2 keer te koken.)
Sinds zelfs de ieniemienie Albert Heijn bij mij in de straat vrijwel altijd scharrelvlees in de schappen heeft liggen (en niet alleen tartaartjes, maar ook hele kippen, sudderlappen) hoeft het boodschappen doen voor mijn stoofpotjes ook niet veel tijd te kosten. Tegenwoordig dus: maandag, sudderdag.
Dit gestoofde rundvlees is mild van smaak, maar toch interessant door de gerookte paprika en karwij. Wij aten het met gebakken zuurkool en aardappels gebakken in ganzenvet. Overigens, tip van de zijlijn: wist je dat je magere runderlappen al kunt eten nadat je ze op hoog vuur hebt aangebraden en ze nog roze zijn van binnen? Niet de stukken met veel vet natuurlijk - dat vet heeft echt de lange suddertijd nodig om mals en zacht te worden. Maar als je mooie, magere, licht dooraderde lappen hebt, probeer er dan de volgende keer een stukje van voordat je de vloeistof in de pan doet en gaat stoven. Heerlijk vlees met een goeie beet en een stevige rundersmaak.
Runderstoof met uien, paprikapoeder en karwijvoor 4 personen
800 gram riblappen, in flinke stukken
zout, peper, 4 eetlepels bloem
25 gram boter
4 grote uien, in ringen
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 theelepel karwijzaad, fijngewreven in de vijzel
1 eetlepel gerookte paprikapoeder
2 laurierblaadjes
2 dl handwarm water
1 eetlepel witte wijnazijn
Bestrooi het vlees met zout en peper. Haal de stukken door de bloem en braad ze in de boter, op hoog vuur, aan tot ze een mooi bruin korstje hebben. Doe dit in gedeeltes.
Bak de ui en knoflook in het achtergebleven vet op laag vuur 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Doe het karwijzaad, paprikapoeder, en laurier erbij en bak nog 1 minuut. Doe de azijn en het water erbij en roer de aanbaksels goed los. Doe het vlees weer in de pan en laat heel zachtjes sudderen tot het vlees boterzacht is. Een uurtje of 2 1/2.
Eet met wat je maar wilt: aardappelpuree, rijst. Polenta zou ook heerlijk zijn!
Voordeel van thuis werken> je kunt wel een half uur bezig zijn met het fotograferen van stukjes rundvlees in diverse stadia van bereiding. Keerzijde... je snapt het wel.