2.12.06

Rebels bosbessentaartje



Meestal ben ik helemaal voor ‘eten met het seizoen’. Niet moeilijk, want ik heb in december gewoon geen trek in asperges of aardbeien. Dat komt natuurlijk ook omdat ik weet dat de uitgedroogde asperges die je rond Kerst kan kopen, ingevlogen uit een ver en stoffig buitenland, het niet halen bij de sappige verse exemplaren die ik in juni zó van het Brabantse land op mijn bord krijg.
Maar regels zijn er om af en toe te doorbreken, en ook in de keuken moet je oppassen geen schooljuf te worden. Rebelse daad van de dag: een doosje Argentijnse bosbessen gekocht voor 1 euro.

Ik had ze zo op kunnen eten, maar ik had zin om te bakken. Met maar 100 gram bosbessen werd dat een heel klein, maar verukkelijk taartje. Ik hou ervan om in het klein te bakken, voor ons tweepersoonshuishouden is zo’n cakeje precies goed (een grote taart levert allerlei dilemma’s op: of we eten te veel, of hij staat oud te worden, of ik vries hem in maar de vriezer zit al zo vol met spullen die hoognodig op moeten... schuldgevoel in de keuken, daar wil ik het ook eens over hebben). Maar de hoeveelheden zijn natuurlijk makkelijk aan te passen voor grotere gezelschappen of grotere trek.



Beboter en bebloem en kleine bakvorm (ca. 14 cm doorsnee).
Maak een beslag van 100 gram gesmolten boter, 100 gram suiker, 100 gram bloem, ½ theelepel bakpoeder, snufje zout, rasp van een halve citroen, en 1 klein ei. Doe de helft van het beslag in de vorm. Verdeel 100 gram bosbessen erover, strooi daar nog wat suiker overheen, en dek af met de rest van het beslag. Bak ca. 30 minuten op 180 C.
Dit werkt ook heel goed met frambozen, tegenwoordig seizoens-ontkennend het hele jaar door bevroren te koop.

3 comments:

Anonymous said...

Hi Klary, I wanted to tell you something on eGullet but couldn't deal with their registration procedure. I read that you were sad about Casa Molero closing and just wanted to make sure you knew about that Spanish store on Eerste Sweelinckstraat (La Tienda, if it's still open). Even though their fresh stuff is nowhere near as good as Casa Molero they sell pretty cheap Italian-brand pastas, Spanish and Portuguese products and best of all, genuine vanilla extract.

Also--have you ever been to Beyrouth, a lebanese restaurant on the Kinkerstraat? They do a fabulous mezze dinner of 15 small plates. But the best dish their is a gebakken kabeljauw in a red sauce with pijnboompitten. It's probably one of the best dishes in all of Amsterdam.
Anyway, I love your blog so thanks for writing it!

Klary Koopmans said...

Hi bolletje, thanks for reading!
Sadly, la Tienda is now closed too.. it's getting very hard to buy Spanish/Portuguese stuff in Amsterdam!
yes, I know Beyrouth and love it! I had my birthday party there a couple of years ago, 16 people and a table full of mezze, it was wonderful.

Anonymous said...

So sad that La Tienda closed! I feared that might be the case, as the brothers who owned it were old, and one of them had been tragically murdered in South America in 2003 or 4.
Hopefully someone will open a new store that sells Iberian Products in Amsterdam.

I'm glad you've been to Beyrouth, though. :) It is a great place for a birthday party.