7.4.11

Toch maar iets bakken met rabarberVoor het lentediner met asperges wilde ik een klein, niet te zwaar toetje, iets waar je 1 of 2 stukjes van zou kunnen eten al naar gelang de plek die er nog over was in je buik na het eten van een pond asperges en 2 eieren en een kwart pakje boter.

Ik gebruikte Nigella Lawsons beproefde cupcakes ratio (125 gram elk van zelfrijzend bakmeel, suiker en zachte boter), en voegde daar kleingesneden rabarber aan toe, en wat crème fraîche voor een smeuiig zuurtje. De pistachenootjes zijn natuurlijk prachtig van kleur, met hun jadegroene glans tegen het fluorescerend roze van de jonge rabarber. Maar bij gebrek aan pistachenootjes kun je ook amandelen of hazelnoten gebruiken. En zelfs kun je nootjes heelemaal achterwege laten, maar ik vind de crunch erg lekker bij de zachte cakejes.
Rabarber pistachecakjes
voor 12 stuks

125 gram zachte boter
125 gram suiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
snufje zout
2 volle eetlepels crème fraîche (ik gebruikte light, ik denk dat het met volle joghurt ook werkt)
200 gram rabarber
een paar eetlepels gepelde pistachenoten, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 200 C.
Doe de boter, suiker, meel, eieren en zout in een beslagkom en meng met de mixer tot een glad beslag.
Snij zo'n 36 hele dunne plakjes van 1 van de rabarberstengels (je wil straks op elk cakeje een paar plakjes leggen, dus het komt niet op een plakje meer og minder). Snij de rest van de rabarber in hele kleine blokjes.
Roer de creme fraiche en de rabarber door het beslag.
Bekleed een 12-stuks muffinvorm met papieren vormpjes. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bestrooi met de nootjes en verdeel de plakjes rabarber erover. Bak 15-20 minuten of tot de cakejes goudbruin en gaar zijn.

8 comments:

Ellen said...
This comment has been removed by the author.
Ellen said...

Speciale combinatie, misschien een idee voor de rabarber uit papa's tuin.

klarakapucine said...

Hé Klary wat een opwindend vooruitzicht. Een wereldreis. Heb je al uit de doeken gedaan waar je allemaal langsgaat? Beetje culinair wordt het toch wel hoop ik? Ik heb even voor je gegoogled wat er bij je thuiskomst (juni?) te eten valt qua groenten en guess what ... de asperges zijn nog niet van het toneel verdwenen.
J U N I
Groenten volop verkrijgbaar in juni

Andijvie, artisjok, groene asperge, witte asperge, aubergine, bloemkool, broccoli, champignons, koolrabi, komkommer, kropsla, mais, peultjes, postelein, raapsteel, radijs, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, tuinbonen, tuinerwten, waterkers, wortel.

Klary said...

ja je hebt gelijk, half juni kunnen er nog steeds asperges gegten worden! Nog iets om naar uit te kijken.
We gaan naar Amerika en Japan, binnenkort meer info, en ik ga voor de reis een apart reisweblog aan maken.

Maartje! said...

Maar waar koop je dunne, roze rabarber? Ik zag op de markt alleen van die dikke groene. Ook lekker, daar niet van, maar niet zo mooi roze...

Klary Koopmans said...

Maartje, de rabarber is alleen dun en roze aan het begin van het seizoen, misschien is die tijd alweer voorbij? maar vorige week kocht ik het dus nog, bij de groenteboer in de Zeilstraat in Amsterdam.

vincent said...

Goedendag

Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

Met vriendelijke groeten

Vincent

http://nl.petitchef.com

hannie said...

Van het weekend heb ik je cakejes gemaakt voor een groep waar ik voor kookte. Ik vond ze erg lekker en de groep vond dat ook. Ik heb veel minder suiker gebruikt (ik denk ongeveer de helft) en yoghurt ipv creme fraiche gebruikt. Ik had er nog wat geraspte sinaasappelschil door willen doen, maar dat ben ik vergeten. Volgende keer maar eens proberen.
Bedankt voor dit heerlijke recept!