23.11.10

Toevalstreffer
Dus, ik loop de natuurwinkel in om iets te kopen - ik ben nu vergeten wat het was, want ik heb het nooit gekocht, omdat ik meteen bij binnenkomst word afgeleid door een grote berg Kabocha pompoenen, waar ik juist een paar dagen geleden door Robin van Aziatische ingrediënten aan herinnerd ben, hoe lekker die zijn... en dan draai ik me om en zie een grote bak met kraakverse postelein, een klein wonder, want de groente in deze natuurwinkel is meestal een beetje verlept en zielig. Die postelein is wel heel toevallig, want de Posteleinhater is de stad uit.Wat ermee te doen? Het moest iets lichts en fris worden. Terwijl ik intussen urenlang in de keuken stond om andere, arbeidsintensieve recepten te testen, gooide ik wat van dit en dat door elkaar, o nog wat halloumi in de koelkast, en weet je wat bij pompoen zijn pompoenpitten natuurlijk ook lekker. En zoals je dat soms hebt, bij toeval, was het resultaat fantastisch. Een salade waarmee ik het aandurf om zelfs postelein sceptici te verrassen. De combinatie van zacht-zoete pomopoen, zoute halloumi, notige quinoa, knapperig pompoenzaad en licht-zure postelein is gewoon volmaakt en geweldig. Ik zeg het niet vaak, ik zeg het vandaag: maak dit!Quinoa salade met postelein, pompoen en halloumi
voor 2 personen

75 gram quinoa
200 gram stevige pompoen, butternut of kabocha, in blokjes (schoongemaakt gewicht)
125 gram postelein, gewassen
100 gram halloumi
2 eetlepels pompoenpitten

Dressing:
rasp van een halve citroen
sap van een halve citroen
3 eetlepels olijfolie
peper, zout
olie om te bakken

Verwarm de oven voor op 200 C. Schep de blokjes pompoen om met een beetje olie, zout en peper, en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 15 minuten of tot ze goudbruin en zacht zijn.
Spoel de quinoa goed af en kook deze 15 minuten in 150 ml. water. Als het goed is is al het water opgenomen. Doe de quinoa in een grote kom.

Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Bak de postelein een paar minuten in een klein beetje olie. Als het geslonken is, de postelein bij de quinoa doen. Schep ook de geroosterde pompoen er luchtig doorheen. Schep de dressing erdoor en verdeel de salade over 2 borden of schep in een schaal.
Snij de halloumi in blokjes en droog deze goed tussen keukenpapier. Bak de halloumi in een klein beetje olie goudbruin. Doe de pompoenpitten erbij en bak deze heel even mee. Verdeel de halloumi en pompoenpitten over de salade en serveer.

7 comments:

Robin said...

Ik zag het op twitter voorbij komen en dacht ook meteen "dat moet geweldig zijn!". En zulke mooie postelein zou ik ook niet kunnen laten liggen. Heelijk.

Robin said...

En vandaag was ik toevallig ook bij de natuurwinkel. Echt toevallig, want ik kom daar gemiddeld 2 keer per jaar. En toevallig lag daar ook zulke mooie postelein, dus tsja, toen moest ik wel.

Mijn versie: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/5204501937/


Quinoa had ik wel gekocht, maar nooit eerder klaargemaakt en zulke slechte dingen over gehoord dat ik het nu even niet aandurfde, vandaar dat ik voor linzen ging. En de halloumi bleek uiteindelijk toch feta te zijn. Stom, maar het resultaat was evengoed erg lekker!

Vooral de frisse dressing met citroenrasp bracht alles mooi samen.

Klary Koopmans said...

Hé, wat leuk! Quinoa moet je echt een keer proberen. Wel eerst speolen voor je het kookt. Erg lekker.
Eet jij de schil van de kabocha? zou wel een uitkomst zijn want het schillen van die dingen is geen pretje.

camilla's krachttoer said...

Ziet er inderdaad verleidelijk lekker uit, vooral de kleuren. Ik heb het geluk dat ik winterpostelein en pompoen uit de tuin kan halen. Ga ik dus zeker eens maken!

Karien said...

Wow, dat recept is echt helemaal mij.... Snel halloumi halen! Postelein is hier in de UK moeilijk te krijgen, dus dat wordt denk ik spinazie of chard dan.

Klary Koopmans said...

zou ook heel goed werken met spinazie of snijbiet karien!

Gnoe (@Graasland) said...

Wel een sneue natuurwinkel dan, als hij meestal verlepte groente heeft -- niet meer van deze tijd!

Lijkt me een heerlijk recept! Winterpostelein is de bladgroente met de meeste omega-3, dus dat is bingo!