30.11.09

Vis, spinazie, troost




We hadden gisteren allebei een beetje troost nodig. Ik weet precies wat ik Dennis dan moet voorzetten: vis met spinazie - maar voor mij gelden andere troostwetten. Aardappelpuree, iets gebakken in de boter. Om ons allebei tevreden te stellen (want wat is troost als je er niet allebei evenveel aan hebt?) werden het aardappel zalmkoekjes.

Ik koop bij de Lidl bevroren zalmfilet met het MSC keurmerk. Niet geschikt om sushi van te maken, zal ik maar zeggen, maar wel superhandig om in de vriezer te hebben voor recepten als deze.

update: de volgende dag zijn ze ook koud heel lekker met een klodder mosterdmayonaise!



Aardappel zalmkoekjes, ca. 12 stuks
250 gram zalmfilet
3 flinke aardappels (ca. 400 gram)
2 eieren
een handje peterselie, gehakt
3-4 lente uitjes, fijngesneden
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel grove mosterd
2-3 eetlepels paneermeel
peper, zout
maismeel
boter en olie om te bakken

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze met 1 van de eieren in een pan met water, en breng aan de kook. Als het water kookt, de timer op 6 minuten zetten en na die 6 minuten het ei uit de pan nemen. (Je kunt natuurlijk ook het ei in een aparte pan koken, maar ik ben altijd op zoek naar manieren om minder afwas te creëren). Laat de aardappels verder koken tot ze gaar zijn.
Leg intussen de zalmfilet (bestrooid met wat zout) in een kleine koekenpan waarin je een klein laagje water doet. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de vis afgedekt op heel laag vuur zachtjes gaar stoven - let op dat hij niet te gaar wordt.
Neem de vis uit de pan en laat afkoelen.
Pel het hardgekookte ei en snijd het in stukjes.
Pureer de aardappels en laat de puree een beetje afkoelen voor je de rest van de ingrediënten erbij doet: het gekookte ei, het rauwe ei, de zal, peterselie, lente ui, mosterd, mayonaise, paneermeel, peper en zout. Meng alles goed, maar het is het lekkerst als met name de zalm nog en beetje structuur heeft.


Zet het mengsel in de koelkast en laat het door en door koud worden.

Strooi wat maismeel op een plat bord. Vorm van het mengsel zo'n 12 platte koekjes. Leg ze in het maismeel, en bestrooi ze als je alle koekjes hebt gevormd ook aan de bovenzijde met maismeel. (Ik gebruikte vrij grof maismeel, wat zorgde voor een lekker knapperig korstje).

Verhit een flinke klont boter en een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de koekjes goudbruin (zo'n 3 minuten per kant).




Zelf vind ik zacht en troostrijk eten het lekkerst met een zoetig zoutig zurig accentje... als contrast. Ik maakte een soort tomatensalsa van kleingesneden tomaatjes, zoute kappertjes, augurkjes en wat citroensap.

En spinazie erbij!

1 comment:

Monica said...

De "koekjes"waren héérlijk!
Dank maar weer en groet!