3.4.10

Foodblogevent 22: Iets uit Niets, oftewel: shoppen in de voorraadkast



Het is alweer tijd voor het 22e Nederlandse Foodblogevent, een uitdaging voor foodbloggers om maandelijks hun draai te geven aan een thema dat door de Foodblog-host bedacht is! In maart kookte bloggend Nederland een fantastisch verjaarsbuffet bij elkaar voor Anzj van Mangerie, en Anzj vroeg mij het event van april te organiseren. Na even twijfelen (geen tijd, april is al zo vol, waar moet het dan over gaan, etcetera) begonnen de ideeen toch te borrelen en besloot ik dat ik de uitdaging maar aan moest gaan.

Het thema is gelijk ook een uitdaging voor jullie, Nederlandse foodbloggers!
Ik werd geinspireerd door een discussie op eGullet, alweer een tijdje geleden, waar Amerikanen probeerden een week (en sommigen zelfs een maand) geen boodschappen te doen, en met de inhoud van koelkast, vriezer en voorraadkast lekkere en creatieve maaltijden klaar te maken. Nu weet ik wel dat de gemiddelde Amerikaanse koelkast een stukje groter is dan de Hollandse, en ik vraag jullie dan ook niet het boodschappen doen voor de hele maand april op te geven! Nee, de opdracht is:

doe één dagje geen boodschappen voor het avondeten.

Niet in kookboeken bladeren en blogs lezen, en dan naar de winkel om een beetje van dit en een plukje van dat te kopen voor een nieuw recept. Niet toegeven aan een plotseling verlangen naar biefstuk of lasagna. Nee: kijk wat je nog in huis hebt en verzin daarmee iets lekkers. Dat restje linzen achterin je keukenkastje, het bakje bouillon dat je al 3 maanden geleden hebt ingevroren, dat halve bosje peterselie, dat éne tartaartje dat zielig in de vriezer op een bestemming ligt te wachten....

Dit soort kooksessies heten in mijn huis al jaren 'iets uit niets', en vaak zijn er spontaan de heerlijkste gerechten uit ontstaan. Leuke bijkomstigheid: wie vaker zo kookt, gooit minder weg en bespaart geld! Graag hoor ik van jullie wat in je koelkast vindt, en wat je daarvan gaat maken!

Hoe doe je mee?

Heel makkelijk! Wijd in de maand april een blogpost aan wat je vindt als je op strooptocht gaat in je eigen voorraadkast. Beschrijf wat je er van maakt en hoe het smaakte! Plaats een reactie onder dit bericht met een link naar jouw bericht.

Heb je geen blog maar wil je wel meedoen, plaats dan ook een reactie en ik neem contact met je op (of mail me via mijn website, zie rechts in de sidebar).

Eind april ben ik een weekje op vakantie, dus de round-up zal op zich laten wachten tot 2 of 3 mei, daarvoor graag jullie begrip.

Veel kook- en blogplezier!

22 comments:

  1. Klary, wát een goed idee! En typisch een opdracht om uit te voeren op zo'n regenachtige zondag waarin niks anders je kan verleiden dan de kasten eens lekker overhoop gooien (en met deze bewolking kan dat zomaar morgen al zijn)!

    ReplyDelete
  2. Ik zal mijn best doen.

    Fijne paasdagen en vast een fijne vakantie.

    Elisabeth

    ReplyDelete
  3. Heel goed idee en erg leuk thema.
    Mijn voorraadkastje puilt helemaal uit, dus daar zal genoeg inspiratie tot iets lekkers in zitten :)

    ReplyDelete
  4. Mijn eerste bijdrage: http://www.maaikevankessel.nl/2010/04/04/reuzenbonen-artisjokken-salade/

    Misschien worden het er nog wel meer deze maand. De voorraadkast zal nog regelmatig moeten voldoen deze maand.

    ReplyDelete
  5. Maaike, supersnel ben je! Leuk!

    ReplyDelete
  6. Na het Paasweekend staan er in mijn koelkast nog voldoende ingrediënten waar ik iets mee kan.
    Hier dan ook mijn bijdrage. En het smaakte mij heerlijk!

    Groet Johanna
    http://dekeukenvanjohanna.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Hierbij een heerlijke -iets-uit-niets- frittata !
    http://kvzkookblog.blogspot.com/2010/04/fritatta-iets-uit-niets.html

    ReplyDelete
  8. Wazzup8:25 pm

    Een dagje geen boodschappen doen ... ehm.. Ik doe maar 1 keer in de week boodschappen dus doe 6 keer per week aan je oproep mee. Tevens heb ik als ik naar huis ga nog geen benul wat ik ga eten. Ik open de koelkast om te zien wat er nog ligt en laat dat mijn inspiratie zijn.

    zeevruchten curry: http://i42.tinypic.com/2sac9jl.jpg

    wortel met vis: http://i42.tinypic.com/ajp66e.jpg

    paprika met kip: http://i39.tinypic.com/2gt9gk0.jpg

    mijn restje bietjes met een blik tomaten in soep-formaat: http://i40.tinypic.com/vqsimg.jpg

    kokosmelk-tomaat soep: http://i42.tinypic.com/20a2cg3.jpg

    Of dat restje witte bonen in tomatensaus met van alles en nog wat: http://i42.tinypic.com/zkkbqd.jpg

    (ben een beetje op dieet, dus weinig aardappels, rijst en pasta)

    PS: Ik hou van mijn vriezer, koelkast en voorraadkast :) En ik wil alle food-bloggers bedanken voor de inspiratie die ik om half zes op doe voor mijn avondmaaltijden :)

    ReplyDelete
  9. Mijn bijdrage voor de maand april: Chinese foe yong hai. Succes.
    http://mangerie.blogspot.com/2010/04/foe-yong-hai.html

    ReplyDelete
  10. Hoi Klary, leuk idee! Hier mijn bijdrage aan het 22e Foodblogevent:

    http://aantafelmettanja.blogspot.com/2010/04/iets-uit-niets-spaghetti-alla.html

    ReplyDelete
  11. Het is alweer een tijdje geleden dat ik heb meegedaan aan het foodlogevent maar dit was zo'n leuke opdracht dat ik het nu niet kon laten.
    Mijn bijdrage staat hier!

    ReplyDelete
  12. Niet zo heel spannend, want koelkast was met opzet niet meer zo vol, maar wel erg lekker: omelet van champignons en spekblokjes.

    Helaas geen foto, want camera zat in de koffer.

    ReplyDelete
  13. Hierbij mijn bijdrage voor het foodblog event!

    http://silkeskookhoekje.wordpress.com/2010/04/23/foodblog-event-cajun-scampi/

    ReplyDelete
  14. Hallo,
    wat een leuke opdracht, hier vind je mijn bijdrage: http://watatenwijvandaag.blogspot.com/2010/04/broccoli-tonijn-risotto.html
    groeten,
    Tonia

    ReplyDelete
  15. Wat een mooie bijdragen allemaal! Hier de mijne:
    http://klarykoopmans.blogspot.com/2010/04/iets-uit-niets-rijstpannenkoekjes.html

    ReplyDelete
  16. Iedereen heeft nog wel een paar uien, wat oud brood en restje kaas liggen. En in een handomdraai heb je een lekkere maaltijd. Zouden we vaker moeten doen :-).
    Mijn bijdrage: http://www.ziltezee.com/2010/04/uiensoepie.html

    Succes Sietske

    ReplyDelete
  17. Hoi Klary (long time no see trouwens...), onderwerp naar mijn hart, waarvoor dank!
    Op de valreep van de maand april hier mijn bijdrage: pasta met eend (of liever gezegd: confit de canard uit blik)
    http://koken.blogo.nl/2010/04/28/iets-uit-niets-pasta-met-eend/

    ReplyDelete
  18. Hoi Klary,

    En hier dan op de valreep mijn bijdrage aan het event van deze maand: http://kokenindebuurt.blogspot.com/2010/04/iets-van-niets.html

    groetjes,
    Aranka

    ReplyDelete
  19. Leuk idee. Eigenlijk kook ik wel vaker zo en inderdaad zo kom je nog eens op nieuwe recepten.
    Het is vandaag Koninginnedag dus Wortel Tagliatelle uit de Römertopf: http://blog.nicenemo.net/2010/04/wortel-tagiatelli-uit-de-romertopf.html

    ReplyDelete
  20. Hoi klary
    Wij doen 1 keer in de maand onze houdbare boodschappen, in keer in de 2 weken halen we een berg verse groente en fruit op de markt, melk, boter en eieren halen we iedere week.
    Ons motto is we doen 't met wat we hebben en je hebt gelijk je word erg creatief en het scheelt flink in de portemonnee en tijd...
    Groetjes Ilse

    ReplyDelete