20.7.11

Soep voor een koele zomerdag


Het geheim van deze soep is de heel lang en langzaam gecarameliseerde ui en venkel: die geven de soep een zoete basis en een diepe smaak.

Ik kookte alleen voor mezelf gisteren, en maakte van de gelegenheid gebruik weer eens iets 'minestrone-achtigs' te eten - een soep met bonen EN pasta erin, een combi waar Dennis niet erg gelukkig van wordt.

Het worstje kun je gerust weglaten voor een vega versie. De verse rozemarijn is naar mijn mening wel onmisbaar - de smaak daarvan, zondoorstoofd maar toch verwarmend kruidig - is precies wat je nodig hebt op zo'n dag waarop weliswaar de zon schijnt, maar die toch niet echt zomers te noemen is.




Venkelsoep met bonen, pasta en tomaat
Hoofdgerecht voor 2 personen

1 flinke venkelknol, harde kern verwijderd, in dunne reepjes
1 grote ui, in ringen
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 braadworst van goede kwaliteit, in kleine stukjes gesneden (optioneel)
600 ml water
1 blik witte reuzenbonen, uitgelekt en afgespoeld (of een kopje zelfgekookte witte bonen)
250 gram kerstomaatjes of romaatjes, gehalveerd
1-2 eetlepels verse rozemarijn, fijngehakt
2 handjes (volkoren) macaroni
zout en peper
olijfolie
geschaafde pecorino, om te serveren

Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan. Doe de ui, venkel en knoflook erin, wat zout en peper, en laat alles met deksel op de pan ongeveer een half uur op heel laag vuur zachtjes stoven. Laat dan onafgedekt nog zeker een kwartier opstaan, tot de groente heel zacht is en begint te kleuren.

Doe er een eetlepel rozemarijn (minder kan ook als je niet zo'n enorme rozemarijn-fan bent als ik) erbij en de worst. Zet het vuur wat hoger en bak tot de worst gaar is. Doe dan het water, bonen en pasta erbij en kook tot de pasta gaar is (een minuut of 8).
Roer de tomaatjes erdoor en warm deze nog even mee. Voeg eventueel nog wat extra rozemarijn toe, en breng op smaak met zout en peper. Doe er wat water bij als de soep erg dik is.

Serveer met wat pecorino er overheen geschaafd.

No comments: