10.2.10

Kip met Knoedels




"Dat ziet er niet zo lekker uit", zei Dennis toen we aan tafel gingen.

En vervolgens:
"Wat een rare, kauwgumachtige aardappelpuree".
"Dat is geen aardappelpuree, het zijn dumplings."
"O."

.......

"Toch wel lekker."

.......

"Heel lekker, zelfs."
"Ik neem nog wat!"

Ik moet toegeven: als je de foto van de 'chicken & dumplings' bekijkt na de glorieuze geroosterde kip van een dag eerder, is het een zielig en bepaald onaantrekkelijk gerecht. Maar er gaat dan ook weinig boven de aanblik en geur van een vers geroosterd kippetje, dus de vergelijking is niet helemaal eerlijk.

Na het doorlopen van al mijn recepten om de index te maken, vond ik dat we teveel vlug-klaar-maaltijden eten en dat ik te weinig grote stukken vlees, hele beesten en slow-food op tafel zet. Vandaar de sudderlapjes van vorige week, en de geroosterde kip van afgelopen maandag.




Maar ja, dan zit je met zo'n hele kip van anderhalve kilo, en die eten we niet met z'n 2-en in één keer op. (We zouden dat best kunnen, maar we willen het niet). We aten allebei een poot en stukje borst, en toen ik 's avonds het borstvlees en de andere restjes van het karkas had geplukt leverde dat zo'n 350 gram kippenvlees op. Wat daarmee te doen?

Een paar weken geleden had ik op eGullet gelezen over Chicken & Dumplings, een gerecht dat me intrigeerde juist omdat het zo anders is dan recepten die meestal mijn aandacht trekken. Geen chilipepers of interessante specerijen, geen uitgesproken smaken. Wat dan wel? De belofte van ultiem koud-weer-troost-eten. Het soort éénpansgerecht dat iedereen lust, omdat het vertrouwd voelt, en zacht en rond. En naar vroeger. In plaats van dat het scherp en opwekkend smaakt en naar onontgonnen terreinen.




Ik gebruikte zo'n beetje dit recept als leidraad.

En ja, 'knoedels'is een raar woord, maar dat krijg je als je besluit om weer wat meer in het Nederlands te bloggen. Als iemand een betere vertaling weet voor dumplings hoor ik het graag.




Kip met Knoedels
voor 3 personen

ca. 400 gram gaar kippenvlees
1 prei, in ringen
2 winterwortels, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
2 sjalotjes, gesnipperd
25 gram boter
2 eetlepels bloem
een scheut sherry
40 ml. volle melk
4 dl lichte kippenbouillon
peper, zout, gedroogde tijm, laurierblad
2 eetlepels verse dille, gehakt
2 eetlepels verse peterselie, gehakt

voor de knoedels:
125 gram bloem
1/2 eetlepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
125 ml. volle melk
25 gram boter

Smelt de boter in een braadpannetje met deksel. Bak de sjalot en bleekselderij een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden. Doe de wortel erbij en bak nog even mee. Bestrooi met de bloem en roer even goed door zodat je geen klontjes krijgt. Blus af met de sherry, doe de melk en bouillon erbij, wat peper, zout en gedroogde tijm, en het laurierblad. laat met het deksel op de pan zachtjes koken tot de wortel zacht is. Doe de kip erbij, en de verse kruiden, en warm deze nog even mee.

Maak pas vlak voor je wil eten het beslag voor de knoedels: doe de boter met de melk in een schaaltje en verwarm dit in de magnetron tot de boter gesmolten is. Het mengsel moet lauwwarm zijn. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en zout. Giet het melkmengsel erbij en meng, zo luchtig mogelijk, tot het geheel een beslag is. Breng de kip in saus aan de kook en zet op een heel zacht vuurtje. Schep hoopjes van eht beslag erop (dat gaat het beste met 2 eetlepels). Doe het deksel op de pan en laat 18 minuten op laag vuur pruttelen. NIET in de pan kijken!

4 comments:

  1. Wat grappig, hier had ik gister op Twitter net een discussie over - over het woord dumplings, knoedels en dat soort dingen...

    ReplyDelete
  2. Ik noem dat soort dingen geloof ik 'bolletjes'. Ook niet zo duidelijk, maar 'knoedels' klinkt mij minder glad en bol in de oren...

    ReplyDelete
  3. 'kip met bolletjes' klinkt een beetje alsof de kip op een geheime missie uit Colombia is ;)

    ReplyDelete
  4. Ook weer waar... Kip met broodjes?

    ReplyDelete