12.4.11

Omleiding


Huishoudelijke mededeling!

De komende weken zal Alles over Eten even stil liggen. Vanaf dit weekend zijn Dennis en ik op reis, 7 weken lang.

Je hoeft me niet te missen, want van de eet- en reisavonturen wordt verslag gedaan op een speciaal daarvoor in het leven geroepen blog:
Reis rond de wereld in 49 diners

Ik hoop Dennis zover te krijgen dat hij af en toe als gastblogger en -fotograaf optreedt. Verwacht verder vooral heel veel foto's van eten: van Chicago deep dish pizza tot broodjes oester en cocktails in New Orleans tot wijnproeverijen in Napa Valley tot sushi en tofu in Japan.

Eet en reis met ons mee!

7.4.11

Toch maar iets bakken met rabarber



Voor het lentediner met asperges wilde ik een klein, niet te zwaar toetje, iets waar je 1 of 2 stukjes van zou kunnen eten al naar gelang de plek die er nog over was in je buik na het eten van een pond asperges en 2 eieren en een kwart pakje boter.

Ik gebruikte Nigella Lawsons beproefde cupcakes ratio (125 gram elk van zelfrijzend bakmeel, suiker en zachte boter), en voegde daar kleingesneden rabarber aan toe, en wat crème fraîche voor een smeuiig zuurtje. De pistachenootjes zijn natuurlijk prachtig van kleur, met hun jadegroene glans tegen het fluorescerend roze van de jonge rabarber. Maar bij gebrek aan pistachenootjes kun je ook amandelen of hazelnoten gebruiken. En zelfs kun je nootjes heelemaal achterwege laten, maar ik vind de crunch erg lekker bij de zachte cakejes.




Rabarber pistachecakjes
voor 12 stuks

125 gram zachte boter
125 gram suiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
snufje zout
2 volle eetlepels crème fraîche (ik gebruikte light, ik denk dat het met volle joghurt ook werkt)
200 gram rabarber
een paar eetlepels gepelde pistachenoten, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 200 C.
Doe de boter, suiker, meel, eieren en zout in een beslagkom en meng met de mixer tot een glad beslag.
Snij zo'n 36 hele dunne plakjes van 1 van de rabarberstengels (je wil straks op elk cakeje een paar plakjes leggen, dus het komt niet op een plakje meer og minder). Snij de rest van de rabarber in hele kleine blokjes.
Roer de creme fraiche en de rabarber door het beslag.
Bekleed een 12-stuks muffinvorm met papieren vormpjes. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bestrooi met de nootjes en verdeel de plakjes rabarber erover. Bak 15-20 minuten of tot de cakejes goudbruin en gaar zijn.

6.4.11

De eerste en de laatste



Twee weken geleden at ik in Venlo al de eerste Hollandse asperges, verwerkt in een quiche met ham en ei, en dat was heerlijk, maar deze week was het tijd voor het eerste echte aspergediner: dik en sappig wit goud met veel boter, mooie ham, gekookte eitjes en lekkere nieuwe aardappels - is er een perfecter diner denkbaar?
Het was het eerste aspergediner van 2011 en zal vermoedelijk het laatste zijn, want volgende week vertrekken we voor onze 7-weekse reis rond de wereld. Misschien dat we er daarom zo uitbundig en grenzeloos van genoten.

4.4.11

In de categorie soep: aardpeer & witlof



Een pannetje soep is zo gemaakt. Kleingesneden groente, (kies maar tussen bleekselderij prei paprika's aubergines paddestoelen bietjes pompoen zoete aardappel courgettes broccoli bloemkool....) met wat fijngesneden ui aanzetten in een beetje boter of olie, bouillon erbij, kleingesneden aardappel voor de binding, zo'n 20 minuten laten koken, pureren, eventueel wat romiger maken met slagroom, of crème fraiche, en voilà, soep. Met wat lekker brood, een stukje kaas en een salade is dat 1 van mijn favoriete avondmaaltijden. Ik maak dit zo vaak, in allerlei variaties, maar ik denk er niet altijd aan om er dan over te schrijven - omdat het voor mij haast zo'n vanzelfsprekende keukenactie is als het bakken van een omeletje.

Maar een paar dagen geleden maakte ik zo'n soepje waarvan ik dacht: dit is niet echt een dertienineendozijn-soep, dit is best een bijzondere soep. Deze soep verdient een plaatsje in op het blog.

Aardpeer (topinambour) heeft een zoetige, aardse smaak, die heel goed combineert met de frisse bitterheid van de witlof.



Aardpeer-witlofsoep
400 gram aardpeer, geschild en in blokjes
2 sjalotjes, gesnipperd
1 eetlepel bloem
2 flinke struikjes witlof
500 ml. warme (kippen)bouillon
klein klontje boter
verse peterselie, fijngehakt
versgemalen nootmuskaat

Zet de sjalot en aardpeer even aan in de boter. Bak ze een paar minuten, strooi dan de bloem erover en roer tot het een gladde massa is. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Snij een derde van 1 struikje witlof in hele dunne reepjes en hou apart. Snij de rest van de lof in repen en doe bij de soep. Voeg peper en zout toe en laat alles samen ca. 25 minuten koken. Pureer in de blender of met de staafmixer, breng op smaak, en serveer met wat de rauwe witlof erop geschept, en bestrooid met gehakte peterselie en wat versgemalen nootmuskaat.